Příběh zázvorového sirupu
Nejsem moc zvyklý psát o sobě, raději vařím a myslím si, že hotové jídlo by mělo samo mluvit za kuchaře, aniž by někdo něco potřeboval říkat nebo psát. Chtěl bych ale upřímně napsat, jak to všechno začalo a nechat Vás nahlédnout pod pokličku příběhu Ingwo®.
Jsem kuchař. Kvalitní a poctivé suroviny a příprava dobrého jídla jsou, dalo by se říct, mým životním posláním. Osud mě velmi dávno zavál do švýcarských restaurací, kde jsem se během 12-ti let vypracoval až na šéfkuchaře. Dělám práci, která mě baví. Ale vím, že život jede dál a myšlenka svého vlastního podniku, svého produktu mi často probíhá hlavou...
Jednou jsme s kamarádem Mirkem, který provozuje restauraci v Rorschach, při jednom z našich víkendových grilování "klábosili" o tom, co bychom mohli a chtěli dělat trochu navíc, mimo naše zaměstnání. V tu dobu jsem již s přítelkyní doma v kuchyni vyráběl zázvorový sirup podle své chuti a hlavně bez chemických přísad, které jsou bohužel ve velké míře používány při výrobě dnešních potravin. Věřil jsem, že to jde a tak jsme brzy vařili a míchali první receptury našich sirupů. Nebyl to plán, ale u domácího konzumování to neskončilo. Občas jsem sirup rozdal mezi známé, kolegy a rodinu při nachlazení nebo posilování imunity. První vřelé ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat. Brzy jsme sirupy prodávali na těch samých farmářských trzích, kde jsme často nakupovali čerstvé suroviny. Kamarád Míra si začal pravidelně odebírat sirup do své restaurace, kde míchal koktejly a limonády. Začínaly se ozývat další podniky a bary. Úplně jsme tomu propadli. Název jsme zvolili rychle: Ingwo - zkratka ze slova Ingwer, což v jazyce švýcarů znamená zázvor. Chybělo nám ale logo, etikety... Vše jsme dělali sami, doma po práci.
Při grilování, pojídání švýcarských sýrů a přátelském povídání s Mírou mi ale chybělo něco jiného než sirup. Ke grilovaným masům jsem stále něco postrádal. Ano, dají se koupit různé hořčice, kečupy, dipy, BBQ omáčky, ale vím, že většina není vůbec "čistá". Chemické konzervanty, barviva, zahušťovadla a tak dál... to jsem nechtěl, nemám to rád. Věřím, že nejsem sám. Začala mě lákat jiná myšlenka. Po večerech a nocích jsem začal sepisovat první receptury a přes den ve dnech volna na trzích nakupovat zdravé a poctivé suroviny. Pustil jsem se do práce. Úplně mě to pohltilo, čas letěl, mnohdy jsem si ráno ve 4 hodiny uvědomil, že nespím, že jsem v kuchyni a ladím chutě mých hořčic a omáček a za chvíli musím do práce…
Čím více jsem byl do toho procesu ponořen, tím více jsem si uvědomoval sílu ryzích přírodních surovin. Můj sen začal dostávat jasnější obrysy a dnes ho postupně začínám realizovat. Opírám se o zkušenosti z gastronomie. Znám požadavky gurmánů, kteří k pečenému nebo grilovanému masu potřebují dodat špetku dokreslujících chutí. Také jsem věděl, že mě táhne srdce stále více a více domů, do České republiky, kde mám své kořeny, rodiče, rodinu... Rozhodl jsem se!
Potřeba pořádného (profesionálního) loga a etiket vedla moje první kroky ke kamarádovi grafikovi. Následovaly nekonečné diskuze a porady s bratrem o obchodním modelu, výběru sklenic a víček a jak vlastně v Čechách prodávat. Naše společné rozhodnutí vyústilo v tuto stránku. První prodej bude jako doplňkový ke keramickým grilům KAMADO ceramic®.
Ať se Vám skvěle griluje a ať Vám chutná. 🙂